NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

Търсене
Резултати от търсенето На зададените критерии отговарят 74 материала

СТИХОВЕ Ваня Вълкова

Магистър от НХА, Ваня Вълкова работи като визуален и мултимедиен художник. В момента учи втора магистратура в СУ ,,Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство''.
Ваня има поетични публикации в ,,Нова социална поезия'', ,,Литературен свят'', ,,Литер Нет'', както и текстове в harta-bg.info и НСП.

Към публикацията »

Веска Гювийска

Веска Гювийска е родена в гр. Дупница. Работи като преподавател в катедра "Педагогика" на ЮЗУ "Н. Рилски" - Благоевград. Нейни стихове са превеждани на сърбохърватски, руски и английски. През 2004-2005 г. печели номинация "Кой кой е в човешкото различие" на Американския биографичен институт. Издала е стихосбирките: "Реквием за едно глухарче" (1994), "Перото бяло, перото черно" (1999), "И други тихи неща" (2004), "Трепти, захожда" (2008), "Бог е винаги другаде" (2014). Член на СБП.

Към публикацията »

Зорница Харизанова - хайга и фото хайку

Зорница Харизанова е родена на 19.08.1969 г. в гр. София. Интересите й са насочени в областта на далекоизточната философия, изкуство, поезия и художествена фотография. От 2011 г. е член и секретар на Български хайку съюз, а от 2017 г. член на Британското хайку общество. Редактор в сп. „Хайку свят”.
Има публикации в български и международни хайку издания. Носител е на: Първа награда за хайку на XI Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията” (2010) и на Втора награда на XV-то му издание през 2014 г.; Грамота от европейската Топ 100 класация за най-креативни хайку автори през 2011 г.; Отличия от Петия (2012), Шестия (2014) и Седмия (2015) национален конкурс за хайку на свободна тема; Отличия от Първия национален конкурс за хайку и сенрю „Носачи на вятър” (2016); Отличиe от Първия европейски конкурс за хайку в Италия (2016); Отличия от “World Haiku Review” (2017); Първа, Втора и Трета награда на Първия национален конкурс за фотохайга „Сезони” (2011) и др. В периода 2010-2012 г. и 2016 г. нейни хайга са включени в класацията на 11 ежемесечни хайку конкурса на Световната хайку асоциация в Япония (WHA) и публикувани на сайта й.

Към публикацията »

АНТОАНЕТА НИКОЛОВА: ВЕЧЕР НА ПОЕЗИЯТА

Антоанета Николова е родена през 1961 г. в София. Завършила е философия в СУ „Климент Охридски". Преподавател е по Източна философия в ЮЗУ „Неофит Рилски". Автор е на шест поетични книги, както и на философско-поетичното изследване "Езикът на Пустотата" (Колекция Аквариум Средиземноморие, 2003). Съпреводач заедно със София Катърова на антология със старокитайска пейзажна лирика "Поезия на планините и водите" (ИК „Стигмати", 2003), на стихове от будисткия поет и монах Ханшан „Стихове от Студената планина" (ИК „Изток-Запад", 2013), както и на избрани стихове на един от най-известните китайски поети Ли Бай „Прокуденият от небесата" (ИК „Изток-Запад", 2014). Нейни стихове са публикувани в антологии и списания на немски, английски, унгарски, японски и руски. Член е на Сдружение на български писатели, хайку клуб „София" и Световната хайку асоциация.

Към публикацията »

Евгени Илиев Поезия

Евгени Илиев е роден през 1974 г. в град Гоце Делчев. Завършва библиотекознание в СУ „Климент Охридски“, където получава и магистърска степен по културна антропология. Публикувал е стихове и проза в „Литературен форум“, „Сега“, „Капитал“,„Грозни пеликани“ и др.

Към публикацията »

Поезия от Ли Бо

ЛИ БО (701-762) е един от най-известните китайски поети. Получава класическо конфуцианско образование, но е под силното влияние на даоизма. Харесва отшелническия живот. Пътува из цялата страна. Обикаля знаменитите планини, пътува по ждрелата на реките, по земите на древните царства Ци и Лу. Опитва се да заеме чиновническа служба, но много скоро се разочарова от този живот и напуска. Оставя изключително богато литературно наследство. Оказва въздействие върху цялата китайска поезия.

Стиховете са от подготвения в издателство „Изток-Запад“ сборник с поезия на Ли Бо.

Към публикацията »

КАК СЕ ПИШЕ ДОБРА ПОЕЗИЯ

Илеана Стоянова е от знатните възрожденски родове на Добри Чинтулов и Сава Доброплодни. Има висше образование по икономика, работи като икономически журналист в различни столични вестници. Живее и работи в София. Интересите й са в областта на изкуството - литература, музика и изобразително изкуство. Занимава се с поезия от най-ранна възраст. Автор на шест стихосбирки: "Милост е живота" (1990), "Руини и небеса" (1992), "Полонези" (1994), "На върха на зенита" (2008) ,"Любовна песен" (2009) и "Десет хиляди мига" (2011). През октомври 1995 г. участва в международния фестивал "Смедеревска песенна есен" в Сърбия. Нейни стихове са включени в двутомната библиофилска антология "Български поетеси. Избрано" (1997; съст. Блага Димитрова), както и в двуезичното (българо-френско) литературно списание "Български писмена". Има публикувани стихове в сп. "Пламък", сп. "Орфей", в. "Литературен вестник", в. "Словото днес" , в "Дума" ; електронно списание "Литернет" и др. Стиховете й са превеждани на френски, сръбски и македонски. Носител на трета награда в поетичния конкурс "Жената - любима и майка" - 2012 г.

Към публикацията »

Стивън Дън - Поезия

СТИВЪН ДЪН е роден през 1939 г. във Форест Хил, щат Ню Йорк. През 1962 г. получава бакалавърска степен по история от университетa Хофcтpа. От 1974 г. преподава в Ричард Стоктън колеж в Ню Джърси, където е заслужил професор по творческо писане. Той е автор на шестнадесет книги, включително “Pазлични часове”, която печели през 2001 г. наградата Пулицър за поезия. Негови стихотворения са публикувани в много списания, между които Атлантик, Новата република, Ню Йоркър.

Публикуваните стихове са в превод на Христина Керанова. От 2000 г. тя преподава писане, четене и английски като втори език в училища, колежи и университети в Атланта, щат Джoрджия. От 2012 г. преподава английски език в програмата за чужденци в университета в Дейтън, щат Охайо. Превежда българска и американска поезия и публикува преводи, разкази и есета в литературни списания.

Към публикацията »

Поезия

Родена на 8 октомври 1952 г. в г. Кюстендил. Завършила е философия и българска филология в Софийския университет. Работи като старши научен сътрудник в Института за философски изследвания, БАН; д-р на философските науки. Професионалните й интереси са свързани с философските проблеми на религията и антропологията. От 2004 г. е главен редактор на списание “Философски алтернативи”. Публикувала е книгите: “Копнеж по абсолютното” /1994 г./, “Религия, право и политика на Балканите в края на 20-ти и началото на 21 век” /2005 г., двуезична/, “Жизнеността /философско-антропологичен анализ/” /2006/, “Религията и човешката същност. Класически идеи” /под печат/. Публикувала е стихосбирките: “Омагьосан кръг” /1997 г./ и “Празници” /2000 г./. Има публикации в научни издания в Англия, Германия, Италия, Полша, Словакия, САЩ, Сърбия, Швейцария и др. Публикувала е преводи на научни статии от френски и английски езици. Хоби – пътешествия, фотография

Към публикацията »