NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

Свобода за (общуване)

Брой
№ 15 (2010)
Рубрика
Poiesis
Автор
Светла Енчева
   
   

 

 

Лято е, затова в колонката за фотография няма да теоретизираме много. Вместо това публикуваме няколко лежерни снимки от инициативата "София диша", в резултат на която улица "Шишман" става пешеходна за три поредни недели.

За да спазим традицията на заигравка с темата на броя (този път - Ерих Фром), ще кажем, че не става въпрос просто за свобода от автомобили. Свободата от автомобили няма смисъл, ако не се превърне в свобода за: за реализиране на идеи, за разкриване на уникалност, за импровизации, за празник... И най-вече за общуване и за изграждане на градска култура.

Пак в традицията на колонката са подбрани снимки (отново дело на автора на колонката, колко нескромно, но да кажем, че предложението беше на главния редактор, случайно срещнат на същата улица, докато снимките бяха правени), които не само показват обект, а и препращат към погледа, уловил обекта. Било чрез ъгъла на снимане, инфрачервения филтър, акцентирането върху детайла или чрез нещо друго, което ни е на устата, но интелектуалната лежерност, породена от летните жеги, ни пречи да го вербализираме.

Та затова, както е казал Даниил Хармс по адрес на рижия човек, най-добре за него изобщо да не говорим.