NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

Другите протести

Брой
24 (2013)
Рубрика
Poiesis
Автор
Светла Енчева

Другите протести

Светла Енчева

Живеем в смутни времена; всичко се променя. Постоянни остават обаче стремежът колонката за фотография да е свързан с темата на броя и цялостният стремеж на списанието да не остава изолирано от случващото се в социалния свят. Затова и този път сме на протестна вълна.

Подобни времена на несигурност са изпитание за идентичността. Много хора в България признават, че не разбират какво се случва, а още по-малко – какво предстои. А един хубав начин да разберем себе си е да се огледаме в своето друго. Затова – на фона на нашите си протести и турбуленции – ви представяме снимки от протест от ноември 2012 г. в словенската столица Любляна.

Поне на пръв поглед, протестът в Любляна наподобява повече актуалните протести на Запад, породени от глобалната финансова криза, отколкото тези в България. Основните искания са за социална държава, като словенското общество не се противопоставя на Европа, а се възприема като част от нея, която има право на глас.

Отново за разлика от скорошните протести в България, този в Любляна се отличаваше с висока степен на организация, макар в него да участваха представители на различни социални групи – студенти, работници, активисти, най-различни граждани.

Организираността обаче по никакъв начин не пречеше на артистизма.

А оръжията бяха само паметник, който може да служи и за наблюдателна кула.

Светла Енчева