NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

 

Паула Бертран Салинас: "Невъзможното огледало"

 

nouredine: "Цензорът"


fotofix: "Тя дойде от Сатурн"

 

 

През лятото човешкото присъствие в градовете е дефицитно. Така е и със снимките в колонката за фотография в този летен двоен брой на Нота бене. Снимките са близо два пъти по-малко от обикновено, но за сметка на това всяка от тях показва удвоено (и рефериращо към Модерността) човешко присъствие.

Започваме с "Невъзможното огледало" на Паула Бертран Салинас. Първото впечатление от снимката е, че става въпрос за отражение, при по-внимателно вглеждане обаче виждаме, че "нещо не е наред". Наблюдавайки себе си и начина, по който се "оглеждаме в света" и осъзнавайки, че проекциите на нашето аз живеят собствен живот, се оказваме в ситуация а ла Фуко, едновременно наблюдавани и наблюдаващи. Ние сме и "Цензорът" в центъра на паноптикума, и неспособните да се скрият от погледа му "затворници". Което, на свой ред, насочва към рефлексия върху топоса. Ако откриваме себе си и в собственото си Аз, и в света, ако сме едновременно и субект, и обект на собственото си наблюдение, то можем да съзрем удвоената си същност дори на "Сатурн". Или на друга планета...

Няколко думи и за фотографите в този брой. Паула Бертран Салинас е млада фотографка и художничка от Чили. Досега не съм попадала на фотограф на автопортрети, чийто стил да ме грабне повече от нейния. Защото Паула владее до виртуозност умението не просто да показва тялото си по естетизиран начин, а да изразява вътрешния си свят чрез него.

Nouredine предпочита да остане анонимен като своя "Цензор" и да остави фотографията си да говори. За него ще кажем само, че е архитект от Германия, обича да пътува, да съзерцава пустинни места и да диша въздуха им, както и тъмни улички...

Fotofix също предпочита да остане анонимен и да говори чрез снимките си; за него ще издам само, че е от Мюнхен, а не от Сатурн.