NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

Изложба на авторска чаена керамика на фестивала „Aniventure Comic Con” в София

Брой
45 (2019) Водещ броя: Гергана Попова
Рубрика
Рецензии
Автор
Георги Георгиев, Приложен факултет НХА, София

 

Изложба на авторска чаена керамика на фестивала „Aniventure Comic Con” в София

/рецензия на творческа изява/

            На фестивала за съвременна и традиционна японска култура „Aniventure Comic Con”, който се състоя на 14-15 септември 2019 г. в Интер Експо център в София, в зала 2 на зона „Япония, д-р Васил Харизанов направи поредна успешна стъпка в по-пълното интегриране на керамичната технология към завършената форма. Посредством създаването на специфични по своята химична и физична същност глазури, той не само успя да пресъздаде автентичната визия на традиционните японски купички за чаена церемония, но и едновременно с това да им предаде съвременно звучене. Това ни най-малко не е в противовес с тяхната естетическа същност, а дори напротив – както и в чаената церемония, в тях е заложена идеята за естественост и освобождаване от ограничения и условности. Вглеждайки се в чаените купички на Васил Харизанов, ясно се забелязва, че те изцяло са подвластни на нейните философски принципи, формулирана от Сен но Рикю, а именно: съвършения баланс на Ва (хармония), Кей (уважение), Сей (чистота) и Джаку (покой).

            Важно е да се отбележи, че всичките глазури на Васил Харизанов са авторски, като особено силно впечатление прави съчетанието на глазури с различна температура на стапяне и омокряща способност, при което се получава необикновен акварелен ефект и се формира специфична фина кристализация, която е особено атрактивна. Също така много оригинална е и черната матова метализираща глазура, като предизвикателството пред автора е нейната температурна съгласуваност с материала и с черната блестяща глазура от вътрешната страна. Прозрачните глазури в зелената и светлокафявата гама са постигнати чрез умело съчетание на състава на глазурния филм с железен и меден оксид. При това цветовата наситеност и тоналността на покритието са в зависимост от дебелината на слоя, а не от комбинацията с друга глазура. Този ефект е с особено артистично звучене при зелената глазура, където в по-плътните участъци се получава блестяща метална повърхност. По всичко личи, че високият професионализъм по отношение на технологията за направа на керамичните изделия, съчетан с изключително доброто познаване на химията на глазурите, е основната предпоставка за постигане на уникалност и функционалност на купичките за чаена церемония.

            Силно впечатление на посетителите направиха и оригиналните чайници и купички за чай на троянския майстор Румен Георгиев, издържани изцяло в духа на дзен естетиката. В компанията на авторската керамика на В. Харизанов и Р. Георгиев беше организирана работилница за чаено хайку, под ръководството на Венелина Петкова, върху ръчно изработена рециклирана хартия от Теодора Тутекова, в която се включиха с вдъхновение много посетители. Така красотата на опростените форми на японската чаена керамика се допълни с поетиката на хайку.

Проф. Георги Георгиев,

катедра „Дизайн на порцелан и стъкло”, Приложен факултет

НХА, София


 

.

 

Чаена керамика, Васил Харизанов

 

 

24.09.2019